Máte zastřešenou péči o vaši střechu?

05.09.2024
Když už střechu nad hlavou jednou máme, bereme ji jako samozřejmost. Přitom je velmi důležité o ni pečovat. Chrání celou stavbu před povětrnostními vlivy, zabraňuje poškození interiéru, prodlužuje životnost konstrukce, zajišťuje energetickou efektivitu, udržuje hodnotu nemovitosti a vůbec – prostě vytváří domov.

Každý typ střechy má své specifické výhody a nevýhody, je vhodný pro různé klimatické podmínky, architektonické styly a účely. Plochá střecha, sedlová, pultová, valbová, stanová, oblouková… Střechy se podle druhu liší svou konstrukcí, designem a funkčností, jedno však mají společné: potřebují péči.

Co oči nevidí, to srdce nebolí

Lidé obvykle péči o střechu zanedbávají, protože se nachází mimo přímý zorný úhel. Na střechu se neleze, jak je rok dlouhý, podívá se tam leda ten nejodvážnější jedinec, na kterého zbyde čištění okapů. Případné nedostatky či defekty jsou často miniaturní, následky se často projeví až po určité době ve formě havárie. Jsou i tací majitelé a uživatele nemovitostí, kteří si důležitost pravidelné kontroly a údržby střechy uvědomují, ale obávají se výdajů spojených s opravami. Nebo považují střešní údržbu za technicky náročnou a nebezpečnou. Spousta lidí hraje mrtvého brouka a doufá, že se přece nic zlého nemůže stát.

Máte přehled o tom, v jakém stavu se vaše střecha nachází?

Až budete někdy ve městě ve vyšší budově s výhledem na ty menší kolem, vzpomeňte si na nás. Poohlédněte se po střechách! Na údržbu nejnáročnější je zpravidla plochá střecha, protože její minimální sklon může způsobit hromadění vody, listí a dalších nečistot, což zvyšuje riziko zatékání, poškození hydroizolace střechy a tvorbu plísní. Plochá střecha vyžaduje časté kontroly a pravidelnou údržbu, aby se zajistilo, že odvodňovací systémy fungují správně - a aby se předešlo hromadění vody nebo poškození materiálů. Ať už ovšem máte střechu jakoukoliv, na budově obytné či užitné, pravidelný servis má spoustu výhod:

  • prodlouží životnost střechy,
  • sníží náklady na budoucí opravy,
  • sníží cenu pojistky,
  • předchází haváriím a narušení provozu budovy v jejím důsledku,
  • plní zákonnou povinnost.

Prevence, bezpečnost a spolehlivost na prvním místě

Na pravidelnou péči a kontrolu myslí norma ČSN 73 1901. Platí pro nové střechy. Pro rekonstrukce a opravy střech platí alespoň tak, aby byla zcela zajištěna ochrana chráněné konstrukce, ochrana prostředí před vodou a aby bylo přiměřeně zajištěno vnitřní prostředí. V rámci naší komplexní péče o ploché střechy nabízíme široké spektrum služeb: zkoušky střech a kontroly (nejen) po nenadálých událostech, údržbu a servis závad, revizní zprávy, doporučení další péče. Klademe důraz na prevenci problémů, na zajištění dlouhodobé bezpečnosti a spolehlivosti střešních systémů. Opíráme se o naše dlouhodobé zkušenosti jakožto konstruktéra plochých střech. Známe všechna rizika i slabé stránky plochých střech! Naše služby bývají klíčové pro zachování optimálního stavu a funkčnosti střech. Abyste na pravidelnou kontrolu vaší střechy nezapomněli, můžete si udělat uzel na zácloně. Anebo péčí o střechu pověřit nás, protože my si termíny pohlídáme a sami se vám ozveme.